9.4.2024

Analytici makléřských společností a finanční stratégové investičních bank nedávno uvedli, že představitelé centrální banky USA Federal Reserve System (FED) mají pocit, že nyní si již nemohou dovolit se zmýlit a tzv. „pokazit“ trh. Avšak právě tato obava z chyby rozhodnutí členů FOMC FED tak  činní monetární politiky FEDu tak opatrnou, až právě tato opatrnost je chybou členů FOMC, která ničí ekonomiku USA skrz vysoké úrokové sazby a silný americký dolar (USD), uvedli finanční stratégové a ekonomové jako například pan George Lagarias, hlavní ekonom Mazars.

 

 

Aktuálně v průběhu úterního evropského dopoledne dne 9.dubna letošního roku 2024 se tak nejen na základě těchto skutečností zhruba v čase 10:05 CET pohybovala směnná hodnota amerického dolaru (USD) podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) na bodovém stavu ve výši 104,20 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,06 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn. Současný obchodní trend tak i na dále zůstává býčí, čímž atraktivita finančních nástrojů kapitálového trhu ve spojitosti s hodnotou USD se snižuje. Investorský sentiment tak v rámci devizového trhu podporuje posilující pozici USD vůči ostatním hlavním světovým měnám. Nejvíce obchodovaný měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), označovaný jako globální měnový pár EUR/USD se v uvedeném dni a čase v rámci forexových operací devizového trhu pohyboval na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,085 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,037 % kurzu vůči USD.

Současné údaje o pracovních místech, růst cen ve Spojených státech amerických (USA) a síla americké ekonomiky způsobují, že pozorovatelé trhu zpochybňují vlastní signál americké centrální banky Federal Reserve Systém (FED), že letos v roce 2024 očekává snížení úrokových sazeb o deklarované členy Federálního výboru pro volný trh FOMC (Federal Open Market Committee) centrální banky FED tři čtvrtě procentního bodu (0,75 % p.a.). Prezident Fedu v Minneapolis pan Neel Kashkari minulý týden řekl, že žádné snížení sazeb Fedu není možným scénářem, pokud by se inflace nadále pohybovala do stran. Americká centrální banka USA Federal Reserve System (FED) je odhodlána nesnižovat úrokové sazby příliš brzy – a někteří ekonomové tvrdí, že nedávná data odsunula letní snížení úplně ze stolu, uvádějí ekonomičtí zpravodajové. Ekonom pan George Lagarias, hlavní ekonom Mazars, v pondělí dne 8.4.2024 pro US ekonomické zpravodajství CNBC řekl, že snížení sazeb v létě je nyní mnohem méně pravděpodobné.

Avšak spolu s tím tento finanční odborník dodal: „Toto je silná ekonomika. Nenechte se mýlit, je krytá dluhy a poněkud přetíženými kreditními kartami, ale je to silná ekonomika. Fed se tedy bude snažit najít důvod k brzkému snížení sazeb.” Tržní ceny odrážejí pokračující nejistotu s pravděpodobností snížení sazeb pod 50 % v červnu i červenci, podle nástroje FedWatch CME – výrazně nižší než na začátku měsíce. „Fed se trestá už od roku 2021, kdy se ‚přechodný tým‘ zdánlivě mýlil. ... Cítí, že se znovu nemůžou zmýlit, což znamená, že s větší pravděpodobností chybují na straně opatrnosti,“ dodal pan Lagarias. Navzdory tomu řekl, že je „velmi pravděpodobné“, že letos dojde ke snížení sazeb. “Mají nějaký prostor na krájení, ale nechtějí to udělat špatně.” Nechtějí být FED, který snižuje sazby, protože inflace stále překonává očekávání. Chtějí tedy vidět více dat správným směrem a jsou ochotni čekat,“ dodal Lagarias. Spekulace, že by letos nemohlo dojít ke snížení úrokových sazeb, se množí a ekonomové v této věci zůstávají názorově rozděleni.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací