5.4.2024

Dosavadní průběh obchodu s ropou na světovém komoditním trhu vykazuje známky pokračujícího trendu býčího trhu, kdy ceny ropy na světovém komoditním trhu vzrostly. Podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy investičních bank za tímto cenovým posunem směrem vzhůru jsou obavy investorů, obchodníků s ropou a ostatních účastníků komoditního trhu obchodujících s ropou z nedostatečné nabídky ropy na trhu po prodloužení omezení produkce těžby ropy ze strany OPEC a OPEC +.

 

Nyní se tak v průběhu evropského pátečního rána dne 5.dubna letošního roku 2024, zhruba v čase 8:29 CET obchodovala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 86,94 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,40 % své předchozí ceny. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) v uvedeném dni a čase také obchodovala v obchodním trendu býčího trhu na hodnotě ve výši 91,15 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,55 % své předchozí ceny. Podle sdělení analytiků cena ropy bývá zpravidla ve spojitosti se směnnou hodnotou amerického dolaru (USD), coby ústřední měny globálního trhu podle tak zvaného inverzního pravidla, avšak v současnosti obavy investorů ze snížené produkce ropy tak předčili toto pravidlo, kdy posilující hodnota USD zpravidla snižuje cenu ropy na trhu.

V uvedeném dni a čase, kdy cena ropy na globálních komoditních trzích posilovala tak dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn, směnná hodnota amerického dolaru (USD) stále udržovala relativně vysokou směnnou hodnotu neboli „silný dolar“. Indexová hodnota v uvedeném dni a čase byla ve výši 104,32 USD bodů s dosavadním denním růstem  o + 0,19 % své předchozí bodové hodnoty. V této souvislosti pak ekonomičtí zpravodajové v napojení na analytiky komoditního trhu poukazují na výrazně pozitivní trend ekonomiky Spojených států, kde opět narůstá poptávka po ropě, což toto odborníci označují za známku ekonomického růstu USA. Spojené státy americké jsou totiž doposud největšími spotřebiteli ropy na světě, kde již za druhého prezidentského období prezidenta Obami docílili energetické soběstačnosti a v případě nutnosti již nejsou USA závislé na arabské ropě. Nicméně z důvodů ceny je pro USA ekonomičtější stále dovážet ropy z Blízkovýchodní oblasti.

Současná cena ropy vyjma vztahu k směnné hodnotě USD je také ovlivněna tak zvanými geopolitickými faktory, které v současné době představují otevřené válečné konflikty a to jednak na Ukrajině a dále pak v pásmu Gazy, což již zasahuje do celé Blízkovýchodní oblasti světa, která je významná z hlediska bohatých ropných nalezišť. Válka mezi Izraelem a Hamásem v Gaze se může rozšířit i na Írán, což by mohlo narušit dodávky v klíčové oblasti Blízkého východu. Setkání nejvyšších ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC – Organization of the Petroleum Exporting Countries) a jejích spojenců včetně Ruska, označovaných jako OPEC+ ve středu dne 3.4.2024 ponechalo politiku dodávek ropy beze změny a vyzvalo některé země, aby posílily dodržování omezení těžby. Skupina zemí OPEC a OPEC + uvedla, že někteří členové budou kompenzovat převis nabídky v prvním čtvrtletí. Uvedla také, že Rusko přejde na těžbu spíše než na omezení vývozu, uvedli  ekonomičtí zpravodajové.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací