14.3.2024

Sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy uvádějí, že dosavadní průběh obchodování na devizovém trhu v průběhu čtvrtečního obchodního dne 14.března letošního roku 2024 byl klidný a směnná hodnota amerického dolaru (USD) konsolidovala vůči svým hlavním konkurentům tohoto trhu. Hlavním důvodem této změny a zejména pak tak zvaný neutrální chování USD je to, že účastníci devizového trhu vyčkávají po již zveřejnění dat spotřebitelského indexu CPI dne 12.3.2024 na další ekonomická data z USA.

 

 

V  průběhu čtvrtečního evropského dopoledne dne 14.března letošního roku 2024, zhruba v čase 9:08 CET se směnná hodnota amerického dolaru (USD) v rámci forexových operací devizového trhu pohybovala dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) na bodovém stavu ve výši 102,88 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,09 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn. V uvedeném dni a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) pohyboval ve výši vzájemného směnného kurzu na hodnotě 1,094 USD za EUR s dosavadním denním oslabením EUR o + 0,082 % kurzu vůči USD. Za této situace pak mírně oslabil i japonský jen (JPY) vůči americkému dolaru a tento měnový pár USD/JPY se obchodoval v uvedném dni a čase ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 147,81 JPY za USD s dosavadním denním posílením USD o + 0,05 % kurzu vůči JPY.

Údaj z ostatních očekávaných US makro ekonomických dat a to index spotřebitelských cen (CPI-Consumer Price Index) byl již tento týden v úterý dne 12.3.2024 zveřejněn. Úterní vyšší než očekávaný index spotřebitelských cen v USA index CPI znovu podnítil obavy, že inflace by mohla zůstat lepkavá, a nechal obchodníky přehodnotit, zda centrální bankéři z Federal Reserve Systém (FED) na svém červnovém zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC-Federal Open Market Committee) nezačne snižovat úrokové sazby, jak se dříve očekávalo. Účastníci trhu stále vidí 65% šanci na snížení sazeb v červnu, i když to mírně kleslo ze 71% na začátku týdne, což ukazuje pravděpodobnost sazby LSEG. Pravděpodobnost snížení sazeb v červenci se pohybuje kolem 83 %. Právě tento stále velmi silný předpoklad účastníků finančního trhu ohledně snížení úrokových sazeb FOMC FED v USA tak vytvořil investiční sentiment, který pak ovlivnil zájem o americký dolar (USD) a na základě nižší poptávky jeho směnná hodnota mírně klesla či spíše zaujla meutrální pozici, uvádějí ve svých sděleních analytici finančního trhu.

S ohledem na to, že se všeobecně očekává, že centrální banka USA Federal Reserve Systém (FED)  bude na svém nejbližším zasedání  a to již příští týden držet sazby stabilní, bude pozornost věnována aktualizovaným ekonomickým projekcím banky. Toto březnové zasedání FOMC FED je naplánováno tradičně jako dvoudenní ve dnech 19-20.března letošního roku 2024 ve Wahingtonu,DC. „Údaje vedou k nepatrným změnám v očekávání sazeb, ale nakonec se trhy jistě docela  dobře vyrovnají i při případných třech letošních sníženích,“ řekl Kyle Rodda, hlavní analytik finančního trhu Capital.com. “Jestřábí Fed příští týden by to mohl snížit  tyto tranže na dvě (snížení sazeb) a odložit očekávání pro první rok až na září,” řekl, nautik pan Rodda a dodal že by to byl v podstatě býčí případ pro americký dolar. Trhy tak podle ekonomických zpravodajů  budou zkoumat údaje o maloobchodních tržbách v USA, index výrobních cen nebo-li index  PPI a žádosti o podporu v nezaměstnanosti, které budou splatné  již dnes později ve čtvrtek dne 14.3.2024 a to, aby zjistily další důkazy o zpomalení ekonomiky.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací